#1 – Google Search Console
Vi begynder selvfølgelig med en række af Googles egne værktøjer og der er et af de absolut vigtigste vores Google Search Console. Google Search Console er et tools der er skabt af Google, så os SEO-nørder kan dykke ned i vores data og optimere på det vi præsentere for brugerne og den respons brugerne giver os tilbage.
Med Google Search Console får du blandt andet mulighed for at kunne filtrere i din data. Du kan blandt andet se
- Hvilke keywords du bliver fundet på
- Hvilke sider de keywords linker til
- Hvilken placering du har iflg. Search Console
- Hvilke device brugerne kommer fra
- Indsende sitemaps
- Se registreret problemer på din side
- Og meget mere
Google Search Console er et af de værktøjer du simpelthen bare SKAL have, hvis du ikke allerede har det.
Her finder du Google Search Console og det er 100% gratis at bruge!
#2 – Google Analytics
Det ville næsten være en skam at fortsætte denne liste, uden også at nævne Google Analytics.
Modsat Search Console, så giver Google Analytics dig live data over din hjemmeside. Du kan blandt andet se om du har nogle besøgende og hvor mange. Du kan se hvor stor omsætning din hjemmeside har haft, hvis du sætter det op og meget andet. Kort sagt, så giver Google Analytics dig en masse spændende data, du kan analysere på. Vigtigst af alt, kan du blandt andet se
- Synkronisere din Search Console
- Oprette SEO relateret mål
- Se ’Organisk Besøgende’ segmentering
- Sammenligne din betalte besøgende vs. Dine organiske besøgende
- Se top performing content
- Se dine besøgers kunderejse
- Og meget, meget mere…
Analytics er derfor både et nice-to-have tool, men bestemt også et need-to-have tool.
Her finder du Google Analytics og det er 100% gratis at bruge!
#3 – Tag Manager
Her er det sidste af Googles egne Tools, som jeg absolut mener bør være en helt naturlig del af din SEO-optimering på din hjemmeside. Google Tag Manager, giver dig nemlig muligheden for at opsætte specifikke scripts på din hjemmeside (ja, nu bliver det en smule teknisk). Med Google Tag Manager kan du f.eks.
- Opsætte Google Analytics
- Facebook Pixel
- Oprette målstyret scripts
- Indsætte Schema Markups
- Og meget mere!
Tag Manager er et absolut must have, hvis du gerne vil gøre dig selv en tjeneste og opsætte dine scripts korrekt fra start. Der findes også diverse plugins, der f.eks. kan hjælpe dig med nogle af tingene. Dog ender du ud med en masse plugins, der skal opdateres, skiftes ud og gør din side langsommere.
Her finder du Google Tag Manager og det er 100% gratis at bruge!
#4 – Rank Math (pro)
Nu skal vi ikke dykke mere ned i Googles egne tools og kaster fokus på nogle andre plugins, der kan gøre vores liv nemmere! Du kender måske allerede Yoast SEO-plugin til WordPress? Hvis ikke, så frygt ej, for du skal ikke bruge det til noget. Men hvis du derimod kender Yoast SEO-plugin, så er Rank Math den ’nye’ dreng i klassen. Rank Math Free Version gør ALT det Yoast Premium gør – og så gør Rank Math det bare lige lidt bedre. Rank Math er kort fortalt et SEO-plugin, der giver dig en række tips til at få bedre placeringer på Google.
En af de største fejl begyndere gør – uanset om det er Rank Math eller Yoast SEO-plugin – er, at prøve at opnå en ”grøn” score eller en score på ”100%”, med håbet om at så er det bare det bedste SEO ever. Tit og ret ofte, så forholder det sig helt anderledes. Følger du alle steps til ende, så har du til sidste lavet en hjemmeside til Google. Ikke til mennesker. Måske skal Google ranke din side, men hvis signalet Google får tilbage er en høj bounce rate fra folk, fordi de bliver mødt af uforståelige SEO-tekster og komplet unødvendige optimeringer, så vil du MEGET hurtigt blive de-ranket. Kort sagt, så gør du dig selv en bjørnetjeneste ved at følge anbefalingerne religiøst.
Brug kun de anbefalinger, der giver din hjemmeside ekstra værdi – ikke fordi du tænker Google vil elske dig. Google kan i sidste ende alligevel heller ikke give dig et lead eller svinge dankortet.
Rank Math er et WordPress plugin, så du skal altså have en WordPress hjemmeside for at kunne bruge det.
Her finder du Rank Math plugin – både i gratis og betalt version!
- Gratisversionen bør give dig alle de ting du kan have brug for, medmindre du har en stor eller kompleks hjemmeside.
- Pro versionen koster 50USD for ubegrænset brug på personlige sider. Værd at købe.
#5 – Ahref
Denne liste ville være en skam at præsentere, uden at komme omkring Ahref. Ahref er nok, et af mine egne personlige yndlings værktøjer til, at kunne lave et ordentligt stykke SEO-arbejde. Ahref har ikke blot et tool til rådighed, men en virkelig lang række nyttefulde tools.
Af tools kan der blandt andet nævnes:
- Site Explorer giver dig muligheder for at se data om din hjemmeside eller dine konkurrenters. Du kan bla. se følgende:
- URL Rating + Domain Rating
- Backlinks
- Referering Domains
- Organiske keywords i top-100
- Organisk trafik estimat
- Trafik værdi estimat
- Keywords Explorer er et keyword tool der giver dig mulighed for at gå i dybden med bestemte keywords på alt fra Google, YouTube, Bing, Yandex og andre søgemaskiner. Du kan blandt andet se følgende:
- Volume på keywords
- Sværhedsgrad på et keyword
- Estimeret CPC
- Klik fordeling (Antal betalte kliks vs organiske kliks)
- Estimeret return rate
- Se keywords der ligner, minder eller indeholder samme keyword
- Site Audit giver dig mulighed for at gå i dybden med din hjemmesides ”sundhed”. Her kan du blandt andet få et overblik over, om din side bare spiller eller om den indeholder en masse fejl. Med Site Audit kan du få informationer om følgende ting:
- Health Score fra 0-100
- Se to-do-liste over fejl der findes på din hjemmeside og guides til at rette fejlene
- Se vigtige informationer om bla. duplikeret content
- Depth analyse (hvor langt klikker folk sig ind)
- Og meget mere…
- Rank Tracker er et tool der giver dig muligheden for at følge bestemte keywords. Har du nogle få bestemte keywords der er alt afgørende for dig, kan du plugge dem ind i rank trackeren og så kan du følge den naturlige udvikling omkring du får bedre eller dårligere placeringer.
- Content Explorer giver dig mulighed for at lade dig søge efter et bestemt emne og se de mest populære sider på tværs af hele internettet. Det behøves nødvendigvis derfor ikke at være dansk content du kan finde, men fra hele verden. Det giver dig også en langt større frihedsgrad til at kunne cherry picke emner, du måske endnu ikke ville finde på dansk. Du kan også vælge at filtrerer efter bestemte lande, sprog, hvornår det blev offentliggjort og om det er en live eller .404 side.
- .. Langt mere end dette her.
Her kan du finde Ahrefs både i gratis og betalt version.
- Gratisversionen giver dig ikke mulighed for at bruge alle disse tools, men du får lov at køre site audits på dine egne personligt ejet sider.
- Pro versionen er klart her du får smæk for pengene og derfor bør dette være en af de ting du prioriterer højest når du skal investere i tools. Du kan købe en ”lite” adgang til 99USD pr. måned – og det er penge der er virkelig godt givet ud, hvis du går med mantraen ”tid er penge”
#6 – WP Rocket
Caching plugins er en af de absolut største must haves på din hjemmeside. Det optimerer nemlig hastigheden for brugerne, når de skal besøge din hjemmeside og kan gøre oplevelsen meget hurtigere og dermed også bedre for dem – og i sidste ende for dig.
Der findes et hav af gratis caching plugins og fælles for dem alle er: Du skal enten have en doktorgrad i kodning for at sætte det korrekt op – eller også virker det overhovedet ikke optimalt og efter hensigten. WP Rocket er det absolut bedste cachingplugin på markedet hvis jeg skal konkludere på det. Derfor er det også min anbefaling at bruge penge på at cache din side bedst muligt. WP Rocket er plug-and-play og du behøves ikke at se diverse random shady YouTube videoer eller bruge 8 timer på at Google dig til ting du ikke helt forstår. Det klare WP Rocket for dig – og skulle det gå galt, så har de en fantastisk support linje.
Du kan købe WP Rocket her. WP Rocket findes kun i en betalt version, men de 50USD plugin et koster pr. år. Spare dig for rigtig mange timers hovedpine og dermed mener jeg, at det er absolut pengene værd.
#7 – Asset CleanUp: Page Speed Booster
Med Asset Cleaner for du en lang række muligheder for at optimere på dine sider – enten enkelt eller generelt. Med Asset CleanUp får du nemlig mulighed for at blokere scripts på diverse sider eller generelt. Du får også mulighed for at preloade fonte og dermed også spare loading tid i sidste ende. Asset CleanUp et set-and-forget plugin, du kun behøves at rode med når og hvis du laver store ændringer på din hjemmeside. Bruger du f.eks. Contact Form 7 Plugin, så kan scriptet loade på alle sider – også sider hvor der slet ikke er en kontaktform. Der kan og bør vi, gå ind og blokere scripts der ikke bliver brugt, så vi kan reducere den samlet loading tid.
Asset CleanUp kan være et lidt vanskeligere plugin at konfigurere hvis man i forvejen ikke er teknisk stærk – der findes dog rigtig mange how-to-do videoer på YouTube, så du kan få det sat korrekt op fra start.
Du kan finde Asset CleanUp: Page Speed Booster her og programmet er gratis.
Der findes også en pro version, men det behøves du ikke købe adgang til – vi har alt det vi skal bruge i den gratis version.
#8 – GT Metrix
GT Metrix er et gratis tool der kan analysere din hjemmesides samlede ’hastighedsscore’.
Ikke blot en loading tid – altså den tid det tager fra jeg skriver www.etellerandetdomæne.dk, trykker enter og siden er kommet frem – men et langt mere detaljeret overblik over hvad der loader, hvor hurtigt og samtidig giver det mig en lang række løsningsforslag til at kunne optimere på disse ting.
Du kan også krydstjekke din egen side mod konkurrentens og derved finde ud af om du har et forspring over dem eller de har et over dig.
Her kan du finde GT Metrix. Du skal huske at oprette en gratis bruger og ændre din lokalitet til London. Alternativt søger du fra Vancouver og det giver dig et langt dårligere resultat end det du reelt har.
#9 – Check My Links (Chrome Plugin)
En af de absolut værste ting man kan byde sine besøgende er, at sende dem ind på en side som enten ikke længere eksisterer af gode grunde eller en side hvorpå man har ændret URLen og glemt at sætte et redirects. Ikke nok med, at kunden der er klar til at blive klogere på noget eller købe dit produkt bliver sendt forgæves, så giver det generelt også en højere bounce rate, hvis man har mange døde sider på sin hjemmeside.
Har man en stor hjemmeside, kan det også være svært at danne sig et overblik over alle sine links og Call-to-action knapper. Med Check My Links kan du på hver side, klikke på pluginnet og så vil den give dig svaret på en ganske pædagogisk måde.
Du kan nemlig få svaret i farver:
Valid links: 2
Redirect links: 0
Warnings: 0
Invalid links: 0
Check My Links er et Chrome Plugin og du skal derfor bruge Google Chrome for at kunne benytte dig af det.
Du kan finde Check My Links her. Programmet er Ganske gratis at bruge!
#10 – META SEO Inspector (Chrome Plugin)
Sidst men ikke mindst, skal vi tale om META SEO Inspector som er et gratis Chrome Plugin.
META SEO Inspector giver dig et overblik over din sides generelle SEO-situation.
Du får en lang liste over alt META styret på din side og kan se hvad der er gjort korrekt og hvad der ikke er gjort korrekt.
META SEO Inspector deler sin data op i 7 kategorier og du kan derfor dykke ned i hver enkelt og optimere på dem løbende. Af ting du kan se, er værd at nævne følgende
- Er din HTML struktur korrekt
- Mangler dine billeder ALT tekst
- Er der sat korrekt canonical link
- Står din title og meta beskrivelse skarpt
- Er din mobiloptimering gjort korrekt
- … Og langt mere end ovenstående.
Du kan finde META SEO Inspector her.
Programmet er som nævnt gratis, men kræver du bruger Google Chrome som din browser.